Estil mediterrani
Carrers empedrats - Ciutadella
El nucli antic de Peníscola, amb els seus carrers estrets i empedrats, les seus cases de parets blanques, finestres blaves i balcons replets de flors evoquen mediterraneïtat. Els carrers que donen a la mar recorden la condició de quasi illa de la ciutadella, que podria trobar-se en qualsevol racó de la mar Mediterrània, més prop de l’Egeu, aproximant-se a les costes d’Àfrica o en qualsevol punt del litoral peninsular.
Els accessos a la ciutadella per terra es concreten en el Portal de Sant Pere i el Portal Fosch, ambdós accessibles amb vehicles mixtes, furgonetes de gran capacitat i camions no articulats i de baix tonatge. En l’interior del nucli històric hi ha diversos espais on ubicar tendals i espais per a la realització i serveis (com càtering) i vials d’accés i evacuació suficientment accessibles.
Amb les restriccions al trànsit i a l’aparcament, els talls de vials es produeixen amb assiduïtat, i s’hi habiliten vials alternatius per a l’accés als habitatges. Els permisos de rodatge els autoritza l’Oficina de Rodatges de l’Ajuntament de la localitat.
Arquitectura mediterrànea
Els colors i les estructures arquitectòniques que es troben en el nucli antic de Peníscola recorden a les illes gregues, les seues torres vigia que surten sobre la mar, imponents, des de la fortalesa renaixentista, fan de la Ciutat a la Mar una icona de l’arquitectura mediterrània des de l’etapa medieval fins al segle XVII.
Port pesquer
El port està dividit en una zona dedicada a les embarcacions de pesca i una altra a les esportives. Ofereix els serveis propis d’un port en un lloc privilegiat, com són les faldes del penyal que allotja el castell del Papa Luna i el nucli antic de la població.
L’espigó del port ofereix vistes a la zona Sud del castell, el nucli antic, la Serra d’Irta, i la mar Mediterrània. S’hi pot accedir a través del pont situat enfront del portal de Sant Pere i a través de l’entrada principal, ubicada al costat de la platja Sud. El port està just al costat del nucli antic i la distància entre l’entrada al penyal i el port és de 210m (3 minuts a peu).
Aquesta localització està sempre oberta al públic, tot i que amb restriccions d’accés a algunes zones, com la llonja durant la subhasta, entre les 15.30h i les 17.30 aproximadament. Si interessa el rodatge documental d’aquesta activitat, la Confraria de Pescadors possibilita la tramitació d’accessos, assegurances i la cessió de drets d’imatge amb el col·lectiu de mariners.
Per al tancament i restricció de pas a aquest entorn és preceptiu el permís de l’autoritat
Museu de la Mar
Les vistes que s’ofereixen des del Museu de la Mar són un gran atractiu per als turistes. Aquest es troba en la part més elevada del carrer del Príncipe, via per la qual s’accedeix al nucli antic de Peníscola a través del Portal de Sant Pere i que transcorre de forma paral·lela a les muralles. Des de la plaça que es forma davant del museu es pot apreciar una impressionant vista panoràmica del port de Peníscola i de la mar Mediterrània.
Ja el 1956, Luis García Berlanga es va fixar en aquesta localització per a la seua pel·lícula Calabuch. A més, és un dels escenaris més reconeguts de la sèrie El Chiringuito de Pepe, ja que aquí s’han gravat diferents escenes i situem l’escenari de la Tahona de Laura.