De Soprano y Arpa - El arpa furtiva

29 Festival internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola (Producció de l'Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló i Ajuntament de Peníscola)

Per a públic familiar, a partir de 6 anys

Casa de l'Aigua

Procedència: València

Del 27 al 31 de juliol

20.30h

Entrada lliure (amb invitació, que es repartirà el mateix dia des d'una hora abans en la  Casa de l'Aigua)

  

Quiteria Muñoz, soprano

Naix a València, ciutat on finalitza els seus estudis de cant i piano a més d'estudiar flauta i direcció coral en el Conservatori Superior Joaquín Rodrigo amb Ana Luisa Chova i Husan Park.

Forma part de l'Accademia italiana de belcanto, Rodolfo Celletti en Martina Franca (Bari, Itàlia) on perfecciona els seus estudis amb el director d'orquestra Fabio Luisi i Antonio Greco, amb la soprano Lella Cuberli i amb la pianista repertorista Carmen Santoro.

Va formar part durant dos anys del Centre de perfeccionament per a cantants del Palau de les Arts de València, teatre en el qual canta en diverses òperes com Le nozze di Figaro, Amelia al ballo o Dido i Enees, dirigides entre altres per Plácido Domingo, Andrea Battistoni o Juan Luis Martínez i amb directors d'escena com Ruggero Raimondi o Philipp Himmelmann.

Ha cantat en nombrosos i prestigiosos grups com Accademia del Piacere, Amystis cor de cambra, Harmonia del Parnàs, Capella de Ministrers, Victoria Musicae, el grup barroc italià Abchordis Ensemble, Els Sacqueboutiers, Cappella Mediterranea, Euskal barrokensemble, Capilla Real De Madrid, i sota la batuta de directors de la talla de Fabio Luisi, Plácido Domingo, Gustavo Gimeno, Juan Luis Martínez, Josep Pons, David Gálvez, Cristobal Soler, Leonardo García-Alarcón, Fahmi Alqhai i Eduardo López Banzo entre altres. Ha actuat en auditoris i teatres de prestigi com el Teatre Sant Carlo de Nàpols, on debuta com a solista la Segona simfonia de Mahler amb el director Fabio Luisi, el teatre La faràndula de Sabadell cantant La Flauta màgica de Mozart, l'Auditori Baluard de Pamplona, l'Auditori de Castelló, el Teatre Principal de Castelló, El Palau de la Música de València o el Palau de les Arts on al gener de 2023 va fer el seu debut en aquest teatre amb l'òpera Jenufa de Janáček sota la batuta de Gustavo Gimeno.

Ha sigut guanyadora del Concurs Mirna Lacambra en el seu xvii edició i del Premi atorgat pel públic en el Festival de música Della Valle d’Itria de Martina Franca (Itàlia) on va ser a més premiada i becada per l'organització internacional Rotary International i va debutar rols com la primera dama de La flauta màgica de Mozart o L'incoronazione di Poppea de Monteverdi.

Úrsula Segarra Martínez, arpa

Úrsula Segarra Martínez, nascuda a la Vall d'Uixó (Castelló), realitza els seus estudis musicals en els conservatoris José Iturbi de València, Superior de Castelló i Manuel Castillo de Sevilla. Va realitzar un postgrau en el Conservatori Superior de música de Madrid amb María Rosa Calvo-Manzano.

Premi extraordinari de fi de grau elemental, mitjà i superior, Euterpe de la música.

Guardonada en el concurs internacional Arpista Ludovico i iv International harp contest en Soka, el Japó. I primer premi en el concurs permanent de joves intèrprets de Joventuts Musicals, Bilbao 2003, gravant per a rne el recital per a arpa celebrat en Sant Cugat del Vallès.

Ha interpretat com a solista l'estrena de l'obra Cel i Terra de Claudio Prieto i el concert per a flauta arpa i orquestra de Mozart acompanyada en totes dues ocasions per l'Orquestra de la RTVE, Concert per a arpa i orquestra de Händel, Danses de Debussy i Introducció i Allegro de Ravel. Ha sigut dirigida per mestres com a L. Maazel, Z. Mehta, P. Steimberg, N. Luisotti, M.A Gómez Martínez entre altres.

Des de l'any 2014 forma part juntament amb Quiteria Muñoz del duo De soprano y arpa amb el qual ha realitzat els següents projectes: Douces Mélodies, Irreverencia, Pequesol, Bebesol, Con Bombo y Platillos, Peer Gynt o Anemocoria.

També forma part del Brüden dúo amb el violinista Manuel Segarra. Va alternar els seus projectes musicals amb el seu treball en la gestió cultural de la Fundació General de la Universitat de València de 2019 a 2023.

Actualment és freelance dedicada a la interpretació de tots els gèneres musicals abastant música simfònica, de cambra i solista per a arpa col·laborant habitualment amb l'Orquestra de València i amb l'Orquestra Simfònica de Castelló.

El arpa furtiva

Un viatge musical entre cordes

Benvinguts al fascinant món de El arpa furtiva! Som el grup De Soprano y Arpa i en el nostre nou espectacle explorem la història, funció i curiositats d’un dels instruments més antics i encantadors de la humanitat: l’arpa. En aquest emocionant periple musical, ens remuntem a l’època antiga per a descobrir els orígens d’aquest noble instrument i demostrar com, malgrat el pas dels segles, res ha canviat en l’essència del seu so.

Acompanya’ns en un recorregut per les diferents etapes de l’evolució de l’arpa. Des de la seua aparició en les antigues civilitzacions mesopotàmiques 4000 anys a. C. passant pel seu desenvolupament i creixement en l’època renaixentista, en la qual aquest instrument va ser utilitzat en contextos tan variats com la cort, la litúrgia o l’art popular dels trobadors.

Descobrirem com les primeres arpes, petites i diatòniques, van evolucionar cap a altres més complexes de dos ordres de cordes, permetent així una major versatilitat i expressivitat musical. Ens meravellarem davant el salt i creixement impressionant que va representar l’arribada de l’arpa de pedals, alliberant a l’intèrpret de les limitacions tècniques i obrint noves possibilitats sonores.

En El arpa furtiva el nostre objectiu no és només entretenir, sinó també educar i emocionar al nostre benvolgut públic familiar a través d’un repertori acuradament seleccionat amb obres del Cançoner de Uppsala, Cançoner de Palacio, Mudarra, du Bailly, Lully, Dowland, Monteverdi, Hildegarda von Bingen o Strozzi.

Acompanyarem cada interpretació amb anècdotes, curiositats i dades històriques, perquè tots puguen gaudir i aprendre una cosa nova sobre aquest meravellós instrument.

Deixa’t portar per la màgia de la veu i l’arpa i gaudeix d’un viatge musical entre cordes que transcendeix el temps i l’espai.

De soprano y arpa

Quiteria Muñoz i Úrsula Segarra, formen De soprano i arpa, un duo valencià que proposa un acostament diferent de la música clàssica. El seu plantejament consisteix a portar la música a llocs no habituals i així arribar a un públic nou.

A l’abril de 2015 inicien la seva marxa conjunta amb la presentació del primer programa Douces mélodies, música francesa d’entreguerres. Aquest mateix any amplien horitzons amb la seva primera col·laboració amb la dansa contemporània i la moda en l’espectacle Irreverencia. Han actuat en els principals festivals i escenaris com Palau de la Música de València, Teatre Principal de València, Auditori de Castelló, Auditori de Torrent, Casa do Brasil, Museu Sorolla i Església de les Mercenàries Gongora (les tres a Madrid), Zaragoza entre altres, així com en sales més alternatives com Fabrika12, la Fàbrica de Gel, Convent Carmen, Rambleta, La Vitti, Deluxe Pop Club, Electropura, Ubik Cafè, Jarité Espai Obert …

Grup seleccionat per musaE (Música en els museus estatals i vi Jornades de Didàctica de la Música de la uimp de Conca i roce La Xarxa d’Organitzadors de Concerts Educatius). Al gener de 2017, van ser seleccionades pel Centre de Creació i Recerca L’Animal a l’Esquena, per a desenvolupar el seu primer projecte PeerGynt, una adaptació lliure de l’obra d’Ibsen i música de Grieg dirigida a públic infantil, treballant sota la supervisió del coreògraf Pep Ramis (Mal Pelo). Amb l’estrena de Peer Gynt en el Palau de la Música de València, comencen a elaborar concerts i tallers dirigits a la primera infància com Bebesol, de 0 a 16 mesos i Bombo y platillos, taller teoríco-pràctic dirigit a pares i mares gestants o adoptants.

En 2020 van celebrar el seu 5è aniversari amb la publicació d’un nou disc Anemocoria de música sefardita amb actuacions a Polònia i Txecoslovàquia, també en el cicle de cambra del Palau de la Música de València a l’Almodí i en el projecte de l’Ajuntament de València Cultura als Barris on van ser seleccionades per a acostar la música clàssica a les zones més populars. En 2021 estrenen el seu espectacle infantil Pequesol i en 2022 el programa La galana amb música entorn de les tradicions des d’una perspectiva femenina.

Actualment es troben immerses en la creació del seu nou espectacle per a celebrar el seu desè aniversari mentre ofereixen nombrosos concerts per tota la geografia espanyola.

www.desopranoyarpa.com