Arriba XANCLES I TAPES a Peníscola, la ruta gastronòmica més refrescant de l'estiu
- Des de l'1 de setembre s’hi podrà participar per a degustar les propostes culinàries de 12 establiments de la localitat
El pròxim dia 1 de setembre comença a Peníscola la 16a Edició de la Ruta Gastronòmica Xancles i Tapes, "la més refrescant de l'estiu, que inaugura el mes de setembre, un mes que a Peníscola gaudeix d'una extraordinària i intensiva programació" ha valorat l'edil de l'àrea de Turisme, Ramón Simó, durant la presentació d'aquesta.
Durant una setmana 12 bars, restaurants i cafeteries de la ciutat oferiran als qui els visiten 2 tapes a concurs, sent 24 les propostes culinàries que opten a premi.
Els interessats a realitzar la ruta poden recollir un dels 20.000 fullets que s'han preparat en cadascun dels 100 establiments on s'han repartit i anar, local per local, degustant i gaudint cada tapa. Quan hagen acabat la ruta s'han d'acostar a l'Oficina Central d'Informació i Turisme on, després d'emplenar un xicotet formulari de qualitat i valorar les tapes, se'ls entregarà el regal que els corresponga, juntament amb un parell de xancletes. El preu de la tapa + consumició és de 4 euros.
Setze anys de Xancles i Tapes, una ruta exigent i singular
"Aquesta ruta és un dels clars exemples on es pot observar que la iniciativa privada, recolzada per l'empresariat local i per l'administració, pot donar lloc a resultats excel·lents" ha testificat Marc Blanco des de l'organització.
Ha explicat que durant els tretze anys precedents, l'empresa organitzadora (TodoPeñíscola) ha anat prenent decisions secundades per la majoria dels participants i amb l'única fi de millorar. La primera d'aquestes va ser limitar l'espai, podent només participar locals pròxims al nucli antic, i així facilitar que es poguera realitzar a peu.
Una altra decisió important, ha recordat, va ser fixar les dates de l'1 al 7 de setembre, així com el preu en 3€ (tapa + consumició), des de l'any passat el preu de la tapa és de 4€.
Des de 2010 també s'exigeix un mínim d'hores en les quals els locals han de servir les tapes (3.30 hores/dia).
En la vuitena edició es va introduir l'obligació d'obtindre com a nota mínima un 4 per a poder participar en posteriors edicions i, des de la desena edició, es va decidir unificar el vi que se servirà en la ruta.
"Tot això ha donat lloc al fet que en les passades edicions hagen participat una mitjana de 12 locals cada any, els quals han servit de mitjana 600 tapes per edició, passant de les 1.800 tapes servides el 2006 (225 tapes per local), a les 12570 (785 tapes/local) de l'edició 2017 i en l'edició del 2019 es van servir 8115 (901 tapes/local) sent la mitjana de tapes més alta de totes les edicions" ha recalcat.
L'èxit el corroboren les enquestes de satisfacció, les quals llancen resultats excel·lents durant els últims 5 anys: més del 90% dels clients que realitzen la ruta valoren la iniciativa com MOLT BONA o BONA, cosa que el mateix alcalde, Andrés Martínez, ha volgut destacar i posar en valor, felicitant l'organització per l'autoexigència i els bons resultats.
Cellers Família Martínez Bujanda, Patrocinador Oficial de la Ruta
Enguany com a novetat els Cellers Família Martínez Bujanda serà nou patrocinador oficial de la Ruta.
Cinc cellers conformen Família Martínez Bujanda: Finca Valpiedra (DOCa Rioja), Finca Antigua (DO La Mancha), Finca Montepedroso (DO Rueda), Viña Bujanda (DOCa Rioja) i Cosecheros y Criadores (Vinos de la Tierra de Castilla), totes aquestes amb un denominador comú: l'elaboració de vins a partir de vinyes pròpies, però amb la diversitat i riquesa de zones molt diferents de cultiu.
Els locals participants serviran els mateixos vins als seus clients: Cantos de Valpiedra, Viña Bujanda Crianza, Finca Montepredoso Verdejo i Finca Antigua Viura Sobre Lías.
CANTOS DE VALPIEDRA (D.O. Ca. RIOJA)
Molt aromàtic, fresc i mineral. Un vi 100% ull de llebre amb una criança de 12 mesos en barriques de roure americà i francés.
VIÑA BUJANDA CRIANZA (D.O. Ca. RIOJA)
És un vi elegant i complex. Fidel reflex de la varietat ull de llebre amb el qual està elaborat. Suau i arredonit, en boca és fresc i sedós, de final llarg i gustós.
FINCA MONTEPEDROSO VERDEJO (D.O. RUEDA)
Elaborat en exclusiva amb la varietat verdejo i envellit durant 5 mesos sobre pòsits. Destaca per la seua vellutada i sedosa textura en boca, i la seua equilibrada acidesa que realça els seus sabors fruiters, aportant frescor i una estructura ben definida.
FINCA ANTIGUA VIURA SOBRE LÍAS (D.O. LA MANCHA)
Un monovarietal de Viura amb una criança de 5 mesos sobre pòsits. De color groc pàl·lid amb pinzellades de verd, amb cos i estructura.
Locals participants i tapes a concurs
Aquesta és la relació de bars, tavernes i restaurants que participaran en la ruta, i el nom de les tapes a concurs:
1. PORTO RICO GASTROBAR
Avinguda Papa Luna, 2.
Se serveix en terrassa. Horari: de 12:00h a 14:00h i 20:00 a 21:30h
- Sam de llangostins Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
- Taco Porto Rico Maridatge: Viña Bujanda Crianza
Cervesa: Cervesa Mahou i Radler
2. ROJO PICOTA
Avinguda Papa Luna, 1.
Se serveix en interior i taules altes. Horari: de 12:30h a 14:00h i 19:00 a 21:00h
- Caneló de card i xiitake amb crema de caldo vegetal Maridatge: Finca Montepedroso Verdejo
- Cansalada viada en cocció lenta sobre crema de moniato i xips artesanals Maridatge: Cantos de Valpiedra
Cervesa: Cervesa Heineken i Águila
3. MANDARINA
Avinguda Papa Luna, 1.
Se serveix en interior i taules altes. Horari: de 12:30h a 14:00h i 19:00 a 21:00h
- Crestes japoneses de salmó fumat i suc de carabiners Maridatge: Finca Montepedroso Verdejo
- Tomata de penjar amb allioli antic de sardina Maridatge: Cantos de Valpiedra
Cervesa: Cervesa Heineken i Águila
4. CHAPACHA
Avinguda Estació 28B.
Se serveix en terrassa. Horari: de 12:00h a 14:30h i 18:00 a 20:00h
- Núvol de xoriço Maridatge: Viña Bujanda Crianza
- Remolí de mar Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
Cervesa: Cervesa Heineken i Águila
5. GASTROMAR
Mestre Roca, 7
Se serveix en terrassa i menjador, taules altes. Horari: de 12:00h a 14:00h i 19:30 a 21:00h
- Còctel de gambeta Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
- Ceviche Gastromar Maridatge: inca Antigua Viura Sobre Lías
Cervesa: Cervesa Estrella Galicia
6. LA MAR SALÁ
Plaza Antonelli, s/n.
Només en la barra i taules altes. Horari: De 12:00h a 13.30 h i 17:30h a 20:30h
- Salmorejo manxego Maridatge: Viña Bujanda Crianza
- Ensalada russa amb gambes Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
Cervesa: Cervesa Estrella Galicia
7. BOCA STREET FOOD
Carrer Príncipe, 7
Se serveix en tot el local. Horari: de 14:00h a 16:00h i 18:00h a 19:30h
- Atemporal Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
- Mèxic Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
Cervesa: Cervesa Ambar
8. MUVA Beach
Carrer Porteta, 5.
Se serveixen en taules altes i terrassa exterior. Horari: De 12:30h a 15:00h i de 20:00h a 21:00h
- Osmos Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
- Tribut a la taula del cel Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
Cervesa: Cervesa Mahou
9. ENTRE DOS AGUAS
Carrer Porteta, 5 - Baixos.
Se serveixen en tot el local. Horari: De 13:30h a 14:30h i 20:00 a 21:30h.
- Brunch Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
- Off Sonar Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
Cervesa: Cervesa Mahou
10. PURA VIDA
Platja Sud
Se servirà en tot el local. Horari: de 13:00h a 16:30h i 20:00h a 21:30h
- Karramarroa Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
- Cousa boa Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
Cervesa: Cervesa Mahou
11. MAREVA BLUE
Ermita Sant Antoni, 281 (Urbanització Nerea)
Se serveix en terrassa. Horari: de 12:00h a 13:30h i 17:30 a 20:30h
- Dorayaki d’all i pebre Maridatge: Cantos de Valpiedra
- Cavalla Tatemada Maridatge: Finca Montepedroso Verdejo
Cervesa: Cervesa Estrella Damm
12. CLUBU
Sant Sebastià, 2
Se serveix en tot el local. Horari: d’11:00h a 16:00h i 20:00 a 23:00h
- Polp a la brasa amb parmentier de creïlla vitelotte Maridatge: Finca Antigua Viura Sobre Lías
- Croqueta de sobrassada i pinya amb salsa hawaiana Maridatge: Viña Bujanda Crianza
Cervesa: Cervesa Mahou, Estrella Galícia
Premis per als clients que finalitzen la ruta (+ de 300!!!)
Opció 1
PASSE GRATUÏT per al circuit WELLNESS SPA del Gran Hotel Peñíscola** amb opció extra d'accedir al bufet a preu reduït. Descompte especial per a 9 acompanyants en l'accés al circuit SPA i per a accés al restaurant bufet. Limitat a 50 unitats.
Opció 2
INVITACIÓ GRATUÏTA per a realitzar una partida de guerra de pintura (amb descompte del 50% per a acompanyants). Limitat a 20 unitats.
Opció 3
“Pasadía” a l'Hotel & Spa Peñíscola Plaza Suites (Circuit de spa + dinar o sopar) + entrada al Castell de Peníscola. Limitat a 10 unitats.
Opció 4
DINAR o SOPAR GRATUÏT en el bufet del Gran Hotel Peñíscola** (begudes no incloses) amb opció extra d'accedir al circuit WELLNESS SPA a preu reduït. A l'hotel, descompte especial per a acompanyants (s'admeten fins a 9 acompanyants per portador) en l'accés al circuit SPA i per a accés al restaurant bufet. Limitat a 50 unitats.
Opció 5
PASSE GRATUÏT per a un spa a Peníscola. Limitat a 80 unitats.
Opció 6
INVITACIÓ GRATUÏTA per a visitar el Laberint de Peníscola. Limitat a 16 unitats. Canviable fins a maig de 2024
Opció 7
INVITACIÓ GRATUÏTA per a veure el Magic Museum by Yunke. Limitat a 15 unitats. INVITACIÓ GRATUÏTA per a veure l'espectacle nocturn de Magic Museum by Yunke Limitat a 5 unitats. Canviable fins a maig de 2024.
Opció 8
INVITACIÓ GRATUÏTA per a un viatge de 15 minuts amb moto aquàtica, gentilesa d’ISMAJET (). Limitat a 5 unitats.
Opció 9
Entrada doble per a la Golondrina (). Només admetrà viatges durant el mes de setembre de 2023. (consultar horaris). Limitat a 100 unitats.
Opció 10
Bono multiactivitat d'1 mes valorat
en 40€ per al gimnàs Beat.
Canviable fins a juliol de 2024. Limitat a 5 unitats.
A més, entraràs en el sorteig de 2 estades per a 2 persones (en règim AD) en el Gran Hotel Peñíscola * o a l'Hotel & Spa Peñíscola Plaza Suites* (consultar condicions)
()L’eixida dependrà de l'estat de la mar.
Cap dels premis és reembossable per diners.
Premis per als locals guanyadors
- 500 euros per al guanyador a la Millor Tapa
- 500 euros per al guanyador a la Millor Atenció al Client
El premi a la Millor Atenció al Client el guanyarà aquell local participant que aconseguisca major nombre de vots entre les persones que han finalitzat la ruta i han emplenat el qüestionari que se'ls facilita en l'Oficina Central de Tourist Info. El premi a la Millor Tapa seguirà el mateix sistema que l'anterior respecte al 50%. L'altre 50% el valorarà un jurat professional que realitzarà la ruta d'incògnit. L'any passat el Jurat Professional van ser Mar i Javier, bloguers d'una de les webs més importants a nivell nacional de gastronomia, www.gastronomiaycia.com
Més informació: